Wajong uitkering voor jong gehandicapten Wet werk en Arbeidsondersteuning JONGgehandicapten (WAJONG)

  • Heb je een laag of géén inkomen?
  • Ben je student en arbeidsongeschikt?
  • Heb je een handicap?

Het kan zijn dat je dan in aanmerking komt voor een Wajong-uitkering.

De Wajong uitkering

Deze uitkering is er speciaal voor jonge gehandicapte mensen en arbeidsongeschikte studenten. Het uitgekeerde bedrag is een aanvulling van het inkomen tot aan het minimuminkomen.

Voor wie?

Woon je in Nederland, ben je jonger dan 65 en ben je voor een deel arbeidsongeschikt verklaard? Dan kun je een wajong-uitkering aanvragen. Je moet dan wel op je 17e voor minimaal 25% arbeidsongeschikt zijn, of je moet voor je 30e, maar tijdens je studie, voor 25% arbeidsongeschikt worden verklaard.

Waar regelen?

De Wajong uitkering dien je bij het UWV aan te vragen. Zij verzorgen ook de uitbetaling van de uitkering, evenals het beheer van alle geregistreerde jong gehandicapten die recht hebben op een Wajong uitkering.

Hoogte uitkering

Het uitgekeerde bedrag is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, alsmede het wettelijk minimum loon. De uitkering wordt bepaald aan de hand van een percentage van het minimum loon (ook wel grondslag genoemd).

Mocht de Wajong uitkering samen met het totale gezinsinkomen lager dan het sociaal minimum uitvallen, dan krijg je ook een TW uitkering op grond van de Toeslagenwet.