Hoe moet ik een uitkering aanvragen?

Als je zonder werk komt te zitten, dan is dit meestal een behoorlijke domper die je moet zien te overwinnen. Zeker in deze economische onzekere tijden waar het nog maar de vraag is hoe snel je weer een baan gaat vinden.

Want voor veel mensen is een baan niet alleen een inkomen. Naast een inkomen geeft een baan voor veel mensen ook voldoening en is het een sociaal gebeuren.

Als je zonder werk komt te zitten zit je namelijk elke dag thuis terwijl voor jouw gevoel de rest van Nederland aan het werk is. Waarschijnlijk ben je alle ‘vrije’ dagen dan al snel zat.

Wat moet je allemaal regelen?

Als je zonder werk komt te zitten dan is het belangrijk dat je een aantal zaken meteen gaat regelen. Een uitkering aanvragen is 1 van de voorbeelden hiervan. Je wilt natuurlijk wel elke maand nog dat er wat geld binnen komt, aangezien je geen inkomen meer hebt ben je dus afhankelijk van een uitkering. Wat is de reden dat je geen werk meer hebt? Ben je ontslagen? Is je contract niet verlengd? Of heb je zelf ontslag genomen? Afhankelijk van de reden wordt gekeken of je recht hebt op een uitkering. Als je recht hebt op een uitkering moet je alsnog de zaken goed regelen, anders kan je uitkering alsnog komen te vervallen of kan het erg veel tijd kosten voordat je daadwerkelijk je uitkering krijg.

Inschrijven bij het UWV als werkzoekende

Kom je zonder werk te zitten en wil je een uitkering krijgen, dan is inschrijving bij het uwv een vereiste. Je schrijft je in als werkzoekende. Als je dit hebt gedaan dan kun je ook meteen een uitkering aanvragen. Schrijf je je niet in bij het UWV, dan kun je ook geen aanspraak maken op een uitkering.