Wanneer je voor je werk regelmatig belangrijke en geheime documenten moet kunnen versturen, is het erg belangrijk om veilig te werk te gaan. Je moet er immers niet aan denken dat deze documenten in de handen van kwaadwillende personen komen. Er zijn verschillende manieren om de kans op de onderschepping van deze documenten te minimaliseren. Niet alleen bij het versturen van documenten is het belangrijk om veilig te werken. Denk ook aan internetbankieren! Zowel voor ondernemers, als voor particulieren kan het internetbankieren risico’s met zich meebrengen.

Gevaar van werken via WiFi-netwerken

Het kan heel verleidelijk zijn om gebruik te maken van een openbaar WiFi-netwerk. Even snel wat geld overboeken via een WiFi-netwerk in de stad, kort je mailtjes beantwoorden terwijl je van een goede kop koffie op het terras geniet, enzovoorts. Het is echter sterk af te raden om op deze manier te werk te gaan. Bij een WiFi-netwerk is het voor de beheerder van het netwerk mogelijk om het verkeer via de router van het netwerk te volgen. Zo kan de beheerder precies zien welke handelingen je uitvoert, welke bestanden er verstuurd worden en welke codes je invoert. Gelukkig zal het gros van de beheerders van een openbaar WiFi- netwerk dit niet doen. Toch is het af te raden om via een openbaar WiFi-netwerk te werken bij geheime zaken.

Een VPN dienst gebruiken

Anoniem surfen op het internet kan op verschillende manieren. Je zou bijvoorbeeld voor het gebruik van een openbare proxy op internet kunnen kiezen. Dit is echter af te raden, omdat niet iedere proxy volledig te vertrouwen is. Veel slimmer is het om voor VPN diensten te kiezen. VPN staat voor Virtual Private Network, waarbij je dus een eigen netwerk opbouwt op een bestaand netwerk. Je hoeft hier geen nieuwe router voor aan te schaffen, want de VPN diensten lopen via je computer.