Geld

Geld, het is nogal een breed begrip, maar het is ook een begrip wat veel mensen elke dag toch aardig bezig houdt. Mensen die bijvoorbeeld heel erg op de kleintjes moeten letten, omdat ze het niet al te breed hebben. Maar aan de andere kant zijn er ook elke dag mensen bezig om te proberen nog meer geld te verdienen dan ze al doen.

Geld als betaalmiddel

Geld is een betalingsmiddel wat al heel lang wordt gebruikt. Vroeger hadden mensen geen geld en werd alles dus geruild. De boer ruilde bijvoorbeeld wat aardappelen en in ruil daarvoor kwam een bouwvakker iets aan zijn huis repareren. Tegenwoordig kopen we dus alles met geld:

  • een bouwvakker
  • groente en fruit
  • entertainment (bioscoop, concert, casino)
  • sport (contributie)
  • huis (huur, hypotheek)

Kunnen we wel zonder geld?

In onze huidige maatschappij kunnen we eigenlijk niet meer zonder geld, aangezien we alles nu met geld kopen. We doen bijna niks meer voor elkaar gewoon omdat we elkaar aardig vinden of in ruil voor iets anders. Zonder geld wordt het dus heel lastig om gewoon alles te kunnen krijgen wat je nodig hebt. Probeer maar eens naar een supermarkt te gaan zonder geld. Of probeer je huis maar eens te behouden zonder geld.

Geld verdienen

Omdat we dus eigenlijk niet zonder geld kunnen wordt er heel veel belang gehecht aan geld. Vandaar dat opleiding ook zo belangrijk is en een goede baan. Op deze manier kun je meer geld verdienen en heb je dus ook meer welvaart. Maar maakt meer geld ook echt gelukkig? Of zullen we altijd naar onze buren blijven kijken en altijd meer willen verdienen?