Eigen bedrijf

Het starten van een eigen bedrijf kan heel leuk en angstaanjagend zijn tegelijkertijd. Want alhoewel het starten van een eigen bedrijf en je eigen baas zijn iets is wat heel veel mensen willen, is het hebben van een eigen bedrijf ook een risico.

Je hebt geen vast inkomen meer, dus wat dat betreft kan het ondernemerschap in financieel tegenvallende tijden een hoop onzekerheid met zich meebrengen.

Wat voor soort bedrijf begin je?

En hiermee bedoelen we niet of je een broodzaak begint of een advocatenkantoor, maar de vorm van het bedrijf. Begin je een eenmanszaak of een bv? Bij een eenmanszaak ben je bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk als de zaak failliet gaat en er geen rekeningen betaald kunnen worden, dit is bij een bv weer niet het geval. Het is dus heel erg belangrijk om er naar te kijken wat voor soort vorm zaak voor jouw mogelijk is en welke het beste voor jou en je bedrijf is.

Eigen bedrijf en inkomen

Als je je eigen bedrijf hebt zul je dus zelf je eigen inkomen moeten bepalen. Je hebt dan dus ook niet meer de zekerheid van elke maand een vast inkomen. Je moet hier rekening mee houden. Je kunt in goede tijden bijvoorbeeld geld sparen, zodat je jezelf in mindere tijden kunt onderhouden met een lager inkomen. Je kunt ook ondernemersverzekeringen afsluiten.

Regel de zaken goed

En hiermee doelen we niet alleen op het feit dat als je een broodjeszaak gaat beginnen, dat je er voor moet zorgen dat je genoeg broodjes verkoopt. We doelen hierbij nu vooral op het financiële en administratieve gedeelte. Want als ondernemer zul je aan de belastingdienst moeten laten zien hoe dat jij je geld verdient en waar het naartoe gaat. Je moet je eigen inkopen gaan doen, je eigen verkopen. Je moet jezelf gaan vermarkten, een winkel openen, jezelf op beurzen presenteren. Je zult geld binnen moeten krijgen, en in het begin wil je vooral niet te veel geld uitgeven. Ga dus wat slimmer om met uitgaven. Zoek goed uit waar je je inkopen doet, huur in het begin zaken (zo kun je beter een pinapparaat huren dan er eentje kopen), en zoek goed je eigen verzekeringen en aansprakelijkheden uit. 

Je moet dus alles registeren, doe je dit niet, dan kun je boetes krijgen. Hoe dus alles goed bij. Is administratie niet jouw sterkste punt? Laat dit dan door een andere doen of door een boekhouder bijvoorbeeld.